czynniki środowiskowe (nawyki dietetyczne – dieta bogata w krwiste mięso i tłuszcze zwierzęce, uboga w naturalne witaminy i wapń, oparta o produkty wysoko przetworzone oraz jednoczesne palenie tytoniu i brak naturalnego wysiłku fizycznego;
zmniejszenie ryzyka – dieta bogato-błonnikowa, oparta o produkty zwierzęce i zawarte w nich witaminy oraz wapń).
predyspozycje rodzinneüpolipy gruczołowe jelita grubego (zalecane jest usuwanie wszystkich polipow stwierdzanych endoskopowo).
choroby zapalne jelita grubego
W przypadku wrzodziejacego zapalenia jelita grubego ryzyko zachorowania na raka może byc większe nawet 20-krotnie. Dotyczy to jednak chorych z długoletnim przebiegiem choroby (ponad 7-10 lat). Choroba Leśniowskiego-Crohna wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju raka.
Obsługujemy pliki cookies. Jeśli uważasz, że to jest ok, po prostu kliknij "Akceptuj wszystko". Możesz też wybrać, jakie chcesz ciasteczka, klikając "Ustawienia".